Bauer Szilárd
Bauer Szilárd

2023. december 3. Vasárnap

Bauer Szilárd

festőművész, grafikus

Születési adatok

1893. november 24.

Zólyomlipcse

Halálozási adatok

1928. december 28.

Kassa


Iskola

A József Műegyetemen gépészmérnöki okl. szerzett (1915). Festészetet Kassán Krón Eugénnél, majd Halász-Hradil Elemérnél tanult, tanulmányutat tett Párizsba (1918).

Életút

A kassai városi hivatal mérnöke. Művészetét szociális érzékenység, expresszionista látásmód jellemzi (Séta a börtönudvaron, Látogatás a kórházban). A városi proletariátust, a kassai perifériát ábrázolta (Népkonyha előtt, Út mentén, 1926, Agitátor, 1926). Az I. vh. élménye nyomán kevés színnel festett, egyéni hangvételű képein torzítottan jelenítette meg figuráit. Kelim szőnyegterveket, a francia forradalomról 16 lapból álló tusrajzsorozatot is készített (1927).

Elismertség

A kassai képzőművészeti kör tagja.

Kiállítások

F. kiállításai: Kassai Képzőművészek Közös Kiállítása. (Kassa, 1919)
önálló és csoportos (1925–1928)
Posztumusz kiállítás a Keletszlovenszkói Múzeumban (Kassa, 1929).

Irodalom

Irod.: Brogyányi Kálmán: festőművészet Szlovenszkón. (Kassa, 1931).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője