Báthori Ferenc
Báthori Ferenc

2024. július 21. Vasárnap

Báthori Ferenc

nyelvész, etnográfus, utazó

Születési adatok

1860. május 8.

Balkány, Szabolcs vármegye

Halálozási adatok

1936. július 25.

Szászrégen


Iskola

A bp.-i, a bécsi és a kolozsvári tudományegyetemen tanult, majd ismereteit Párizsban egészítette ki (1888-ig).

Életút

Nagyváradon nevelő (1888–1896), a nagyváradi felsőkereskedelmi iskola r. tanára (1896–1926). Beutazta Európa számos országát, valamint Egyiptomot és Palesztínát, élményeiről útirajzokban számolt be. Ötször járt a finnországi és norvégiai lapp településeken, ahol népmeséket és dalokat vett fel fonográfra. Nagyvárad 20. sz. eleji kulturális és szellemi életének egyik meghatározó egyénisége volt.

Szerkesztés

A nagyváradi Szabadság (1895–1916), a Nagyvárad (1896–1916) és a Nagyváradi Napló munkatársa (1902–1922).

Főbb művei

F. m.: Finn és lapp mesék. (Nagyvárad, 1911)
Nagyváradtól Madridig. (Nagyvárad, 1912)
Utazásaim a lappok földjén. Útirajzok 42 eredeti fényképpel, 5 rajzzal és 1 térképpel. (Nagyvárad, 1917).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője