Basch Imre
Basch Imre

2022. augusztus 9. Kedd

Basch Imre

orvos, bőrgyógyász

Születési adatok

1863.

Pest

Halálozási adatok

1931. január 3.

Budapest


Iskola

A bp.-i tudományegyetemen orvosdoktori okl. szerzett (1887).

Életút

A bp.-i tudományegyetem Bőrgyógyászati Klinika tanársegéde, egyúttal a Charité Poliklinika orvosa, majd az Irgalmas Rend bp.-i Kórháza Bőrgyógyászati és Bujakórtani Osztálya főorvosa (1887–1910), a Szent Rókus Kórház Bőrgyógyászati Osztálya osztályvezető főorvosa és a Zita Kórház igazgató főorvosa (1910–1931). A MOVE Nemi Betegségek Ellen mozgalom igazgatóhelyettese. Bőrgyógyászati diagnosztikai kérdésekkel, a különböző nemi betegségek terápiás problémáival fogl. Jelentős szerepet játszott a két világháború között elindított, a nemi betegségek felszámolásáért küzdő népegészségügyi mozgalomban.

Emlékezet

Bronz emlékérmét Berán Lajos készítette el (1913).

Szerkesztés

Írásai, népszerűsítő cikkei az Orvosi Hetilapban (1891), a Budapesti Orvosi Ujságban (1910), a Therapia című lapban (1927) és a Népegészségügyben jelentek meg (1927–1928).

Főbb művei

F. m.: A gyógyászat kézikönyve. Gyakorló orvosok számára. Szerk. Tauszk Ferenc. Írta többekkel. (Bp., 1893)
Klinikai diagnostika. Az összes betegvizsgáló módszerek, a szövettani, vegyi és bakteriologiai eljárások kézikönyve. 1–2. Szerk. Tauszk Ferenc. Írta többekkel. (Bp., 1893–1894).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője