Barta Ödön
Barta Ödön

2024. július 18. Csütörtök

Barta Ödön

politikus, jogász

Névváltozatok

1882-ig Friedmann

Születési adatok

1852.

Széplak, Bihar vármegye

Halálozási adatok

1925. november 13.

Budapest


Iskola

Az eperjesi jogakadémián tanult, a bp.-i tudományegyetemen jogtud. doktori okl. szerzett, ügyvédi vizsgát tett.

Életút

Beregszászon (1881–1904), majd Bp.-en ügyvéd (1904-től). Függetlenségi és 48-as Párti (Bereg vm., Felvidéki választókerület, 1896–1910), majd pártonkívüli függetlenségi (Nagyszöllősi választókerület, 1910–1918) ogy.-i képviselő. A Bereg vm.-i Központi Takarékpénztár és a Tiszaújlaki Gazdasági Bank alapítója, a Felvidéki Gazdasági Népbank és a Váci Népbank elnöke, az Országos Kivándorlási Tanács tagja, a Telepítő és Parcellázó Bank igazgatóságának tagja.

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője