Barsy Sarolta
Barsy Sarolta

2023. december 9. Szombat

Barsy Sarolta

mezőgazdasági mérnök, növénynemesítő

Születési adatok

1903. november 20.

Arad

Halálozási adatok

1980. április 23.

Budapest


Család

Sz: Barsy Aurél, Gallov Erzsébet. Hajadon. A családja Trianon után települt át Aradról.

Iskola

A Mosonmagyaróvári Gazdasági Akadémián gazda okl. szerzett (első női hallgatóként!, 1933).

Életút

Az Országos Növénynemesítő Intézet növénynemesítő gyakornoka (1937–1939), kísérletügyi asszisztense (1939–1941), kísérletügyi adjunktusa (1941–1943), kísérletügyi főadjunktusa (1943–1948). A keszthelyi Délnyugat-Dunántúli Mezőgazdasági Kísérleti Intézet mariettapusztai (Somogy m.) kísérleti telepének tud. segédmunkatársa (1948–1950), tud. munkatársa (1950-től), majd a telep vezetője (1960-as évek). Burgonyanemesítéssel, új burgonyafajták előállításával fogl. ő nemesítette ki a Somogyi Sárga, a Somogyi Korai, ill. a Somogy Gyöngye fajtákat. 1989-ben egy burgonyafajta-jelöltet neveztek el róla. Nyugdíjba vonulása után Majorokban telepedett le.

Emlékezet

Születésének 100., és a keszthelyi burgonyanemesítés 50. évfordulójára Keszthelyen Barsy Sarolta-emlékülést tartottak (2003. aug. 22.). Mosonmagyaróvárott nyugszik, sírját az önkormányzat 2007-ben felújította.

Elismerés

Kossuth-díj (a burgonyanemesítés terén elért eredményeiért, új, korai burgonyafajták előállításáért és elszaporításáért, 1962).

Főbb művei

F. m.: A dél-somogyi minőségjavító burgonyanemesítés eredményei. (Agrártudományi Közlemények, 1970).

Megjegyzések

Eltérő halálozási adat: 1980. ápr. 20. Győr!

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője