Bársony Oszkár
Bársony Oszkár

2024. július 16. Kedd

Bársony Oszkár

közgazdász, gazdasági vezető, idegenforgalmi szakember

Névváltozatok

1898-ig Bernstein

Születési adatok

1879.

Nyitra

Halálozási adatok

1943. október 27.

Budapest


Család

Sz: Bernstein Salamon, Stein Júlia.

Iskola

A bp.-i kereskedelmi akadémián végzett (1898).

Életút

A londoni Cook and Sons utazási iroda kirendeltségének tisztviselője (1898–1902), A MÁV bp.-i menetjegyirodájának tisztviselője (1902–1925), a MÁV vezérigazgatója (1925–1927), az IBUSZ alapító vezérigazgatója (1927–1938), nyugdíjazták (1939. jan. 1.). Az I. vh.-ban hadnagyként harcolt a szerbiai hadjáratban (1914–1917), sebesülése miatt leszerelték (1917). Jelentős érdemeket szerzett a magyar idegenforgalom megszervezésében és fellendítésében. Vizsgálta a modern propaganda történetét, kialakulását, tendenciáit. Vezető szerepet játszott az Idegenforgalmi és Utazási Vállalat átszervezésére: kezdeményezte az Általános Beszerzési és Szállítási Rt.-be való beolvasztását, az Idegenforgalmi Beszerzési Utazási és Szállítási Részvénytársaság (= IBUSZ Rt. megalakítását).

Főbb művei

F. m.: Párhuzam a hazai és külföldi idegenforgalmi törekvések között. (Bp., 1927)
Tallózás az idegenforgalom körül. (Bp., 1929)
Idegenforgalom és itthoni nyaralás. (Bp., 1933)
Utazás és idegenforgalom tegnap, ma és holnap. (Bp., 1934)
A modern hírverés – propaganda – ismertetése történelmi visszapillantással. Az idegenforgalom közgazdasági jelentősége. A magyar idegenforgalom szervezete. (Balatonfüred, 1936)
Újabb idegenforgalmi előadások. (Bp., 1937).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője