Bárd Imre
Bárd Imre

2024. július 21. Vasárnap

Bárd Imre

jogász, ügyvéd, műfordító

Névváltozatok

1910-ig Beck

Születési adatok

1884. november 12.

Nagybajom, Somogy vármegye

Halálozási adatok

1958. július 11.

Budapest


Család

Sz: Beck Bernát, Kaufer Matild.

Iskola

A bp.-i tudományegyetemen jogtud. doktori okl. szerzett, ügyvédi vizsgát tett (1908-ig).

Életút

Tanulmányai befejezése után kivándorolt az USA-ba, ahol a szocialista Előre című lap szerkesztője (1908–1909), majd Bp.-re visszatérve ügyvédi irodát nyitott (1910-től). A Károlyi-kormány idején osztálytanácsos (1918. okt.–1919. márc.), a Tanácsköztársaság alatt a külügyi népbiztosság munkatársa (1919. márc.–1919. aug.). A II. vh. után a Magyar Jogász Szövetség vezetőségi tagja, az 1956-os forradalmat követően a Budapesti Ügyvédi Kamara vezetője. A két vh. között ismert jogászként több letartóztatott kommunista védőügyvédje. Műfordítóként elsősorban kortárs szocialista irodalmat tolmácsolt: elsőként fordította magyar nyelvre Makszim Gorkij Az anya című regényét.

Szerkesztés

Tanulmányai befejezése után kivándorolt az USA-ba, ahol a szocialista Előre című lap szerkesztője (1908–1909).

Főbb művei

F. m.: ford.: Gorkij, Maxim: Az anya. Társadalmi regény. (Bp., 1913)
Gaboriau, Émile: Egy asszony miatt. (Bp., 1930).

Irodalom

Irod.: B. I. (Magyar Jog, 1958).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője