Barcza Lajos
Barcza Lajos

2023. december 8. Péntek

Barcza Lajos

kémikus, gyógyszerész

Születési adatok

1932. augusztus 9.

Dorog

Halálozási adatok

2007. szeptember 10.

Budapest


Iskola

A BOTE Gyógyszerésztud. Karán végzett (1955), az ELTE TTK-n doktorált (1959), a kémiai tudomány kandidátusa (1965), doktora (1977).

Életút

Gyógyszeranalitikával, analitikai kémiával, koordinációs kémiával fogl. A szelén kémiáját és analitikáját kutatta, jelentõs eredményeket ért el a hidrogénhidas egyensúlyi rendszerek vizsgálatában. Kimutatta a hidrogénkötés szerepét a ciklodextrin-zárványkomplexek képzõdésében.

Főbb művei

F. m.: Adatok a szelén és a szelénvegyületek kémiájához. 1–4. Schulek Elemérrel. (Bp., 1959)
Adatok a szelén analitikájához. Kand. értek. (Bp., 1964)
Adatok a hidrolízisre hajlamos vegyületek ellenõrzéséhez. 1–5. Vinczéné Vermes Máriával. (Acta Pharmaceutica, 1965–1970)
A minõségi kémiai analízis alapjai. 1–2. Egy. tankönyv. (Bp., 1976
3. átd. kiad. 1989)
Hidrogénhidas anionkomplexek. Doktori értek. is. (Bp. 1981)
Általános és szervetlen kémiai gyakorlatok. Lásztity Alexandrával. (Bp., 1995).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője