Barátos Endre
Barátos Endre

2024. július 12. Péntek

Barátos Endre

költő

Születési adatok

1913. december 6.

Mezőhegyes, Békés vármegye

Halálozási adatok

1943. január

Voronyezs, Szovjetunió


Iskola

A pécsi Erzsébet Tudományegyetem magyar-olasz szakos hallgatója (1931–1935), tanulmányait nem fejezte be.

Életút

Tanulmányai megszakítása után beutazta Olaszországot, majd Budapestre költözött írásaiból élt (1935-től). A Pécsi Napló munkatársa, versei a Nyugatban (1934-től), a Dunántúlban és a Pesti Naplóban jelentek meg. Behívták munkaszolgálatra (1942), Voronyezsnél eltűnt.

Emlékezet

Fiatalkorában Weöres Sándor barátja volt, a költő több írásában is megörökítette emlékét.

Szerkesztés

A Pécsi Napló munkatársa, versei a Nyugatban (1934-től), a Dunántúlban és a Pesti Naplóban jelentek meg.

Főbb művei

F. m.: Érés közben. Versek. (Bp., 1942)
A haza itt a vesztes. B. E. vál. versei. Az életrajzot írta, a verseket vál. Kellner Bernát. (Kaposvár, 1975).

Irodalom

Irod.: Egyedül mindenkivel. Weöres Sándor beszélgetései, nyilatkozatai, vallomásai. Sajtó alá rend. Domokos Mátyás. (Bp., 1993).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője