Baranyai Tibor
Baranyai Tibor

2024. július 25. Csütörtök

Baranyai Tibor

politikus, költő

Születési adatok

1925. augusztus 26.

Apagy, Szabolcs vármegye

Halálozási adatok

2005. december 15.

Budapest


Család

Sz: Baranyai Ferenc, Vicze Rozália. F: 1964-től Gál Anna. Nevelt leánya: Zsuzsanna.

Iskola

Férfiszabónak tanult, majd az SZDP Társadalomtudományi Főiskoláján végzett.

Életút

A II. vh. idején a Magyar Diákok Szabadságfrontja egyik csoportjának vezetője (1944), egy Kisegítő Karhatalmi Alakulat (KISKA) tagja. A Szociáldemokrata Ifjúsági Mozgalom főtitkára, a Szakszervezeti Ifjúsági Tanács titkára, ill. főtitkárhelyettese, az SZDP pótképviselője (1945–1947). 1948-ban elmenekült az országból. Bécsben, Zürichben, Stockholmban férfiszabóként és nyomdász kéziszedőként dolgozott (1948–1951), majd kivándorolt Montréalba, ahol raktári munkás, vegytisztító üzletvezető és biztosítási ügynök (1951–1964). Az emigrációban, előbb a Peyer Károly vezette Emigráns Magyar Szociáldemokrata Pártnak és ifjúsági szervezetének, a Magyar Ifjúmunkások Szövetségének vezetőségi tagja, később a Bán Antal–Szélig Imre csoporthoz csatlakozott. Visszaköltözött Magyarországra (1964), a Ruhatisztító Szövetkezet gépvasalója (1964–1969), majd nyugdíjazásáig az Álami Biztosító munkatársa (1969–1985). 1989-ben ismét bekapcsolódott a politikai életbe, az MSZDP alelnöke (1989) és elnökségi tagja, a Magyarországi Szociáldemokrata Szakszervezeti Tömörülés elnöke (1991-től). Sikertelenül indult az 1990-es ogy.-i választásokon.

Szerkesztés

Az Ifjúmunkás szerkesztője (1946–1948), az emigrációban a New York-i Ember külső munkatársa (1951-től), a Fiatalok társszerkesztője, a rendszerváltás után a Szociáldemokrata Népszava felelős szerkesztője (1990–1991). Írásai az említetteken kívül még elsősorban a Londoni Magyar Szemlében, a londoni Népszavában, a The Canadian Forumban, a The Canadian Poetry Magazine-ban és a Literary Gazette-ben jelentek meg.

Főbb művei

F. m.: Útszéli virágok. Versek, novellák, fordítások. (Montréal, 1956)
Break-trough. Versek. (Montréal, 1962)
Hazahozott versek. B. T. versei, versfordításai. (Bp., 1999)
ford.: Crick, Bernard: „Fel szocialisták sorakozzunk!”. Az Angol Munkás Párt politikai filozófiája. A Szocialista Internacionálé alapelveinek deklarációja. Előszó: Mauroy, Pierre. (Bp., 1993)
Bán Antal–Ciolkosz, Adam–Majer, Václav: A függöny legördül. Kelet- Európa szocialista pártjainak sorsa. (Bp., 1995).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője