Barabás Loránd
Barabás Loránd

2024. július 19. Péntek

Barabás Loránd

újságíró, színházigazgató

Névváltozatok

1900-ig Blau

Születési adatok

1884. február 12.

Budapest

Halálozási adatok

1941. november 19.

Budapest


Család

Sz: Blau Miksa, Schönfeld Gizella.

Iskola

Középiskoláit Budapesten az evangélikus gimnáziumban és az V. kerületi gimnáziumban, ill. a pozsonyi római katolikus gimnáziumban végezte. Budapesten éretts. (1902).

Életút

Banktisztviselő, majd Budapesten újságíró. A Független Magyarország, a Déli Hírlap, Az Est, a Magyarország színikritikusa, a Pesti Napló színházi rovatvezetője. A Színházi Élet munkatársa (1901–1926), a Közgazdasági Ügyelő szerkesztője (1906). Az Andrássy úti Színház dramaturgja (1927–1928), igazgatója (1935–1936).

Szerkesztés

A Független Magyarország, a Déli Hírlap, Az Est, a Magyarország színikritikusa, a Pesti Napló színházi rovatvezetője. A Színházi Élet munkatársa (1901–1926), a Közgazdasági Ügyelő szerkesztője (1906).

Főbb művei

F. m.: Hangulatok. (Bp., 1907)
drámái: Orkán. (kéziratban, Földes Imrével)
Rasputin. (Raskó Gézával, Csortos Gyulával, Magyar Színház, 1929).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője