Barabás Gizella
Barabás Gizella

2023. december 9. Szombat

Barabás Gizella

festőművész

Névváltozatok

1933-ig Reissmann

Születési adatok

1893. szeptember 27.

Budapest

Halálozási adatok

1985. augusztus 28.

Budapest


Család

Sz: Reissmann Károly Miksa (1856–1917) festőművész.

Iskola

A müncheni képzőművészeti akadémián A. Steinbrecknél tájképfestést tanult (1908), majd W. Thor müncheni nyári akadémiáját látogatta (1915). A bp.-i képzőművészeti főiskolán tanult (1911–1915), rajztanári okl. szerzett (1915).

Életút

1912-től kiállító művész; művészi példaképének édesapját tekintette, akivel Európa sok országában járt (pl. 1910-ben Velencében, 1911–1912-ben Tirolban együtt festettek). Élete során többször is visszatért Olaszországba, különösen az 1926–1928-as képeit inspirálták itáliai élményei. 1933-tól nyaranta a Balatonon dolgozott, télen Bp.-en, a Bartók Béla úti műtermében alkotott. Elsősorban vízparti tájképeket festett, munkásságának nagy motívuma a Balaton: Egry József látomásaihoz hasonló módon örökítette meg a nap- és évszakonként változó tavat és környékét. A természeti látványt követte, párás, szürkés, kékes tónushatásokra törekedett. Akvarelleket, virágcsendéleteket és utcajeleneteket festett.

Emlékezet

Műveit a Balaton Múzeumra hagyta; néhány képét a veszprémi Bakony Múzeumban és az MNG-ben őrzik. Az ő festményei díszítik – többek között – a keszthelyi Polgármesteri Hivatal és a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár falait. Életútját bemutató kiállítást rendeztek a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtárban (2002. jún.-ban).

Kiállítások

Kiállítása: egyéni: Balaton Múzeum (Keszthely, 1973).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője