Bányász Tibor
Bányász Tibor

2022. augusztus 7. Vasárnap

Bányász Tibor

orvos, belgyógyász

Születési adatok

1927. május 8.

Sárospatak

Halálozási adatok

1987. május 26.

Budapest


Iskola

A Debreceni Tudományegyetemen ált. orvosi okl. szerzett (1951), laboratóriumi (1956), belgyógyász szakorvosi vizsgát tett (1960).

Életút

Az MTA–TMB-n Havas András és Kováts Ferenc aspiránsa (1951–1954), a bp.-i Péterfy Sándor u.-i Kórház „A” Belgyógyászati Osztályának segédorvosa (1954–1956), alorvosa (1956–1962), a Bajcsy-Zsilinszky Kórház II. Belgyógyászati Osztályának klinikai adjunktusa (1962–1968), az Utókezelő Osztály főorvosa (1968–1973), a bp.-i Péterfy Sándor utcai Kórház „D” Belgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa (1973–1987). Kísérletes és klinikai belgyógyászattal, elsősorban a cukorbetegség és a tbc patológiájával, belgyógyászati betegségek utókezelésével fogl. Nevéhez fűződik a bp.-i X. kerületi Kísérleti Cukorbeteggondozó Intézet megalakítása, ahol jelentős eredményeket ért el az idős cukorbetegek, valamint a hipertóniások ún. cerebrovaszkuláris károsodásának vizsgálata terén.

Elismertség

A Magyar Gerontológiai Társaság vezetőségi tagja.

Főbb művei

F. m.: Streptomycin, Paraamino-salicylsav, Isonicotinsav-hydrazid hatása a tengerimalac kísérleti tuberkulózisára. Benyújtott kand. értek. (Bp., 1955)
Adatok a dionin tuberkulin-reakciót csökkentő hatásához. Marton Sándorral. (Tuberkulózis, 1957)
Egyes alvadásgátlók hatása a tuberkulinreakcióra. (Tuberkulózis, 1959)
Duodenalis ulcus és vesecarcinoma együttes előfordulása. Bíró Lászlóval. (Orvosi Hetilap, 1960)
Astaphylococcus hospitalizmus belgyógyászati vonatkozásai. Bíró Lászlóval. (Orvosképzés, 1963)
Über die Wirkung der Butilbiguanidbehandlung auf die Leberfunktion. Jákó Jánossal, Horváth Imrével. (Acta Medica, 1965)
A „bőrablak” qualitativ sejtképének változása egyes gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazására. Andorkó Lászlóval, Noll Évával. (Rheumatologia, Balneologia, Allergologia, 1973)
Melleril hatása az időskorú betegek pszichés zavaraira. Tróznai Tiborral, Vágó Évával. (Medicus Universalis, 1976).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője