Banner József
Banner József

2024. július 18. Csütörtök

Banner József

etnográfus, pedagógus

Születési adatok

1926. augusztus 21.

Medgyesegyháza

Halálozási adatok

1973. április 24.

Szeged


Család

Nagybátyja: Banner Benedek (1884–1968) régész, etnográfus, pedagógus és Banner János (1888–1971) régész.

Iskola

A Pázmány Péter Tudományegyetemen – az Eötvös Collegium tagjaként – magyar–német–latin szakos tanári okl. szerzett (1949), a bécsi Collegium Hungaricum ösztöndíjasa (1947).

Életút

A gyulai Erkel Ferenc Gimnázium r. tanára, tanára (1949–1973), egyúttal a gyulai Erkel Ferenc Múzeum másodállású munkatársa (1972–1973). A magyarországi, elsősorban a Békés megyei németség (Elek, Mezőberény) népéletével, anyagi és szellemi kultúrájával fogl. Nagyszabású, német néprajzi monográfiája kéziratban maradt.

Főbb művei

F. m.: Farsangi néphagyományok az eleki németeknél. Mester Györggyel. (Bp., 1963)
Eleki német gyermekdalok, mondókák és szöveges játékok. Mester Györggyel. (Néprajzi Közlemények, 1966)
A németek ünnepi szokásai. (Mezőberény története. 2. köt. Mezőberény, 1973).

Irodalom

Irod.: Dankó Imre: A békési nemzetiségi kutatás történetéhez. B. J. emlékezete. (Békési Élet, 1974)
Németh Csaba: B. J. (Magyar múzeumi arcképcsarnok. Bp., 2002).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője