Balogh Ödön
Balogh Ödön

2024. július 21. Vasárnap

Balogh Ödön, futásfalvi és jobbágytelki

nyelvész

Születési adatok

1895. június 5.

Szászrégen

Halálozási adatok

1972. december 31.

Marosvásárhely


Iskola

A kolozsvári I. Ferdinánd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán m. szakos tanári okl. (1920), a gyimesi csángó nyelvjárásból bölcsészdoktori okl. szerzett (1944).

Életút

A marosvásárhelyi (1920–1923), a szászrégeni (1923–1929), a szamosújvári gimnázium r. tanára (1929–1951), majd nyugdíjba vonulásáig a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Intézet főkönyvtárosa (1951–1962).

A gyimesi csángó népi kultúrával és a marosvásárhelyi fazekas szókincs kutatásával fogl.

Elismertség

A Kemény Zsigmond Társaság tagja. A müncheni Goethe Intézet l., a bp.-i Magyar Nyelvtudományi Társaság r. tagja.

Szerkesztés

Tanulmányai elsősorban a Nyelv- és Irodalomtudományi Közleményekben, az Erdélyi Múzeumban és a Magyar Nyelvben jelentek meg.

Főbb művei

F. m.: Néprajzi jegyzetek a gyimesfelsőloki és gyimesközéploki csángókról. (Kolozsvár, 1932)
Néprajzi jegyzetek a csügési magyarokról. (Kolozsvár, 1942)
A gyimesi csángó nyelvjárás igetövei. Egy. doktori értek. (Kolozsvár, 1944).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője