Balló Béla
Balló Béla

2024. július 21. Vasárnap

Balló Béla

gépészmérnök

Születési adatok

1941. június 30.

Dusnok, Pest-Pilis-Sol-Kiskun vármegye

Halálozási adatok

2008. január 2.

Kerepes


Család

Sz: Legányi Mária. Nős, felesége gyermekorvos volt. Három gyermekük született.

Iskola

Az Agrártudományi Egyetemen (ATE) mezőgazdasági gépészmérnöki okl. szerzett (1964), az ATE-n doktorált (1977), a mezőgazdasági tudomány kandidátusa (1995).

Életút

A Komáromi Állami Gazdaság mérnöke (1964-1965), az ATE, a GATE, ill. a Szent István Egyetem Mezőgazdasági Gépészmérnöki Kar Gépek Üzemeltetése és Rendszertechnikai Tanszék tanársegéde (1965–1978), egy. adjunktusa (1978–1994), egy. docense (1995-től). A stuttgarti Hoenheim Egyetem Tempus-ösztöndíjasa (1993). A mezőgazdasági melléktermékek hasznosítását célzó műszaki fejlesztési kutatásokkal, elsősorban a földkeverék-készítés és komposztódás technológiájával fogl. Jelentős eredményeket ért el a tőzeg–föld alapanyagok fizikai jellemzőinek vizsgálata terén.

Elismertség

A Magyar Agrártudományi Egyesület (MAE) Kertgépesítési Szakosztályának alelnöke.

Szerkesztés

A Mezőgépész Címjegyzék c. szakmai adatbázis szerkesztője (1986-tól).

Főbb művei

F. m.: Gépek üzemeltetése a mezőgazdaságban. Többekkel. (Bp., 1969
2. átd. kiad. 1977)
Mezőgazdasági gépek karbantartása. Többekkel. (Bp., 1969. 2. kiad. 1973)
Tőzeg alapanyagú talajkeverék előállításának műszaki kérdései. Egy. doktori értek. (Gödöllő, 1977)
Különböző rendszerű melléktermék-tüzelő berendezések összehasonlító vizsgálata. – Nagybála-tüzelő berendezések konstrukciós és üzemeltetési kérdései. (Tudomány és Mezőgazdaság, 1982)
Kertészeti földkeverék-készítési technológia néhány műszaki paraméterének meghatározása. Kand. értek. (Gödöllő, 1993)
A zöldség-, dísznövény-és szaporítóanyag-termesztés berendezései és gépei. Többekkel. (Bp., 2000)
oktatófilmje: A pneumatika alkalmazási lehetőségei a mezőgazdaságban. (1978)
szabadalmai: Fűtőberendezés bálázott mezőgazdasági melléktermék-tüzeléssel Többekkel. (1981)
Eljárás és berendezés beépített belsőégésű dugattyús motorok hengerenkénti tényleges nyomatékának és/vagy teljesítményének meghatározására. Többekkel. (1982)
Mikroprocesszoros bizonylatleolvasó berendezés. Többekkel. (1984).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője