Balázs László
Balázs László

2023. december 9. Szombat

Balázs László, viski

festőművész

Névváltozatok

Viski Balázs László

Születési adatok

1909. április 25.

Dés, Szolnok-Doboka vármegye

Halálozási adatok

1964. március 29.

Budapest


Iskola

A kolozsvári Accademia de Belle Artén (1927), a bp.-i Iparművészeti Iskolában tanult (1928–1929), majd a Képzőművészeti Főiskolán Vaszary János és Csók István tanítványa (1929–1934).

Életút

Tanulmányai befejezése után Budapesten telepedett le; 1934-től kiállító művész, 1938-tól díszlettervezőként is tevékenykedett. Budapesten középiskolai rajztanár (1941–1949), majd a bp.-i Képző- és Iparművészeti Gimnázium r. tanára, ill. tanára (1949– 1964). Lírai elemekben gazdag intellektuális festészetét igényes előadásmód, színgazdagság jellemzi. Piktúrája a posztimpresszionista látványfestészettől az elvont, asszociatív képelemekre alapozott, sejtelmes színekkel megfestett kompozíciók megalkotásáig ívelt. ő tervezte a Nemzeti Kamaraszínház Madách Imre: Az ember tragédiája előadásának híres díszleteit (1939).

Kiállítások

F. kiállításai: gyűjteményes: Régi Műcsarnok (Bp., 1947)
Csók Galéria (Bp., 1956)
retrospektív: Ernst Múzeum (Bp., 1964)
emlékkiállítása: B. J. és tanítványai. Budapest Galéria (1995).

Irodalom

Irod.: Pogány Frigyes: V. B. L. (Művészet, 1964)
Havas: Két gyűjteményes tárlat az Ernst Múzeumban. (Népszava, 1964. márc. 19.)
Frank János: V. B. L. (Élet és Irodalom, 1964. márc. 7.).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője