Balázs István
Balázs István

2024. július 25. Csütörtök

Balázs István

biológus, botanikus, pedagógus

Születési adatok

1873. augusztus 20.

Alsójára, Torda-Aranyos vármegye

Halálozási adatok

1932. január 9.

Budapest


Iskola

A kolozsvári Ferenc József Tudományegyetemen természetrajz szakos tanári és bölcsészdoktori okl. szerzett (1896).

Életút

A kecskeméti református főgimnázium (1896–1902), a nagykikindai gimnázium, a szegedi gimnázium, majd a bp.-i tisztviselőtelepi gimnázium r. tanára (1902–1932). Még egyetemi hallgató korában rendezte az Erdélyi Múzeum Gombagyűjteményét. Magyarországon az elsők között végzett pollenvizsgálatokat. Jelentős eredményeket ért el a dezinficiáló és szérumterápiás vizsgálat bevezetése terén. Az I. vh. kitörése előtt kidolgozta a természettudományi tárgyak középiskolai oktatásának reformját.

Főbb művei

F. m.: A pollenről, különös tekintettel a honi agiosperm fajokra. Egy. doktori értek. (Kolozsvár, 1896)
A kolozsvári piaci tej egészségügyi szempontból. Tizenötféle kolozsvári piaci tej részletes kémiai analízise. (Kecskemét, 1899)
A francia és a svájci Jura-hegység természeti és földrajzi szempontból. (Bp., 1900)
A kecskeméti ref. főgimnázium gyűjteményeinek leírása. (Kecskemét, 1902)
A bakteriumok, a dezinficiáló módszerek és a szérumtherapia. (Bp., 1908)
A kémiai elemek természetes rendszere. (Kecskemét, 1909)
A magyar középiskolai oktatás reformja, különös tekintettel a természettudományi és nemzeti tárgyakra. (Bp., 1913).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője