Balázs Ignác
Balázs Ignác

2024. július 19. Péntek

Balázs Ignác

újságíró

Névváltozatok

1886-ig Berger

Születési adatok

1856.

Albertirsa

Halálozási adatok

1938. június 2.

Budapest


Család

Sz: Berger Sándor, Bleyer Sarolta.

Iskola

Tanulmányait Kiskunfélegyházán, Kecskeméten és Budapesten, valamint a berlini tudományegyetemen végezte (1875–1876), a bp.-i tudományegyetemen államtudományi doktori okl. szerzett (1896).

Életút

A Hon munkatársa (1876–1884), a Budapesti Hírlap törvényszéki rovatának vezetője (1884–1934). A magyar sajtóban elsők között jelentetett meg rendőrségi riportokat, a Budapesti Hírlapban humoros karcolatokat is írt.

Főbb művei

F. m.: A törvény előtt. Törvényszéki jelenetek. (Bp., 1894)
A vádlottak padján. (Bp., 1897)
A becsület szanatóriumából. (Bp., 1909).

Megjegyzések

Albertin vagy Irsán született!

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője