Balázs Árpád
Balázs Árpád

2022. május 19. Csütörtök

Balázs Árpád

zeneszerző, dalköltő

Születési adatok

1874. november 16.

Kolozsvár

Halálozási adatok

1941. március 23.

Budapest


Család

Sz: Balázs Endre, Szíjártó Jozefa. F: br. Bánffy Klára.

Iskola

A kolozsvári református kollégiumban éretts. (1892), a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetemen jogtudományi doktori okl. szerzett (1896); közben a kolozsvári konzervatóriumban – Farkas Ödön osztályában – hegedülni tanult.

Életút

Zilahon, a Szilágy vm.-i árvaszék tisztviselője, helyettes elnöke (1896–1919), az összeomlás után Budapestre költözött, ahol a rendőrség szolgálatába lépett (1919). Rendőrfőtanácsos (1919–1922), az államrendőrség főtanácsosa (1922–1924), Budapest rendőrfőkapitány-helyettese (1924–1927), nyugdíjazták (1927). A 19–20. sz. fordulójának egyik legkedveltebb nótaszerzője volt. Több mint 300 dala közül számos műve máig a nótaműsorok kedvelt slágere. Önálló műveken kívül Petőfi Sándor és Szabolcska Mihály költeményeit is megzenésítette. Balázs Árpád estjeivel vonult be a nóta a koncerttermekbe: gyakran lépett fel kedvelt dalaival, amelyek közül a legtöbbet maga is adott elő (gyakran Magyari Imre kíséretével). Első bp.-i hangversenyét a Zeneakadémia Nagytermében adta (1919. ápr.). Néhány színműhöz dalbetéteket is komponált, közülük a legismertebbek: Földes Mihály Engem szeress, ill. Garamszeghy Sándor Matyólakodalom c. műve.

Elismertség

A Magyar Zeneszerzők, Szövegírók és Zeneműkiadók Szövetsége alelnöke. A Petőfi Társaság külső tagja. A nagykőrösi Arany János Társaság és az Erdélyi Irodalmi Társaság r. tagja.

Szerkesztés

A Rádió Ujság főszerkesztője (1938–1941).

Főbb művei

F. m.: Rozmaring. B. Á. legszebb nótái. (Bp., 1941)
B. Á. nótáskönyve. I–V. (Bp., év nélkül
új kiad. 1958 és 1967)
nótái 1902-től: Gyere velem akáclombos falumba
Fa leszek, ha fának vagy virága
Szeretnék május éjszakáján
Rácsos kapu, rácsos ablak
Nem tudok én néked csak virágot hozni
Ahogy én szeretlek
Tifelétek.

Irodalom

Irod.: Papp Viktor: B. Á. (P. V.: Zenekönyv. – Arcképek, életrajzok. Bp., 1940)
B. Á. emlékezete. Szerk. Papp Viktor. (Bp., 1942).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője