Balassa Ferenc
Balassa Ferenc

2023. december 9. Szombat

Balassa Ferenc

festőművész, grafikus

Születési adatok

1795. november 2.

Pozsony

Halálozási adatok

1860. február 3.

Bécs


Iskola

Születésétől fogva siketnéma volt, a váci siketnéma intézetben nevelkedett (1803-tól), itt kezdett el rajzolni Schönbauer Vince tanítványaként. Bécsben, Münchenben, Rómában folytatott művészeti tanulmányokat (1820-as évek).

Életút

Művei elsősorban a bécsi, ill. a müncheni klasszicizáló festészet hatásait tükrözik. Az 1843. évi műkiállításon bemutatott Corvin Mátyás halála c. képe a magyar történeti festészet első, jelentősebb alkotása. Önarcképe és több grafikája a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) látható.

Irodalom

Irod.: B. J.: Adatok művészetünk történetéhez. B. F. (Művészet, 1911)
Gerszi Teréz: A magyar kőrajzolás története. (Bp., 1960)
Búzási Enikő: Adatok és művek B. F. majdani életrajzához. (Művészeti Értesítő, 1998).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője