Bakky Sándor
Bakky Sándor

2023. december 3. Vasárnap

Bakky Sándor

festőművész

Születési adatok

1920. március 21.

Jászberény

Halálozási adatok

1965. január 6.

Budapest


Iskola

A bp.-i Képzőművészeti Főiskolán Elekfy Jenő és Szőnyi István tanítványaként végzett (1943).

Életút

Tanulmányai befejezése után Bp.-en rajztanár (1943–1958), majd csak műveiből élt (1958-tól). 1941-től kiállító művész, elsősorban tájképeket festett. Impresszionista jellegű, atmoszferikus hatásokat rögzítő képein, Egry József nyomán vázlatos festésmóddal, világos színekkel, elsősorban a Balatont festette. A mo.-i avantgárd több jelentős művésze elindító és útmutató mesterének tekinti.

Kiállítások

F. kiállításai: egyéni: Megyeri Barnával. Csók Galéria. (Bp., 1964)
csoportos: Pedagógus művészek kiállítása. Fővárosi Képtár. (Bp., 1947)
Tavaszi Tárlat. Műcsarnok. (Bp., 1957)
7. Magyar Képzőművészeti Kiállítás. (Bp., 1959)
9. M. Képzőművészeti Kiállítás. (Bp., 1962)
Balatoni Nyári Tárlat. (Keszthely, 1964).

Irodalom

Irod.: N. Pénzes Éva: B. S. (Művészet, 1965).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője