Baja Benedek
Baja Benedek

2023. december 9. Szombat

Baja Benedek

festőművész, grafikus, díszlettervező

Születési adatok

1893. március 20.

Temesvár

Halálozási adatok

1953. június 27.

Szaloniki, Görögország


Iskola

Az Országos Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult (1913–1914), de tanulmányait az I. vh. miatt megszakította.

Életút

Oroszországban hadifogságba esett, ahol az irkutszki opera számára tervezett díszleteket. Kínán keresztül tért vissza Mo.-ra, Bp.- en telepedett le (1922). Az Unió színházi Rt. díszlettervezője, de szinte valamennyi bp.-i színház foglalkoztatta (1922-től). Színházi plakátokon kívül kereskedelmi és könyvplakátokat is tervezett, különösen jelentősek Ady-illusztrációi (Ady Endre: Vér és arany. Díszkiadás. Tizenkét vers B. B. eredeti kőrajzaival. Bp., 1928). Díszlettervezőként az 1920-as–1930-as években elsősorban a Városi Színház, a Royal Színház, a Pesti Színház és a Vígszínház foglalkoztatta. A III. Országos Kézművesipari Tárlaton Az aranykoszorús mesterek csarnokát tervezte (Bodon Károllyal, 1923). Társrendezője volt az I. m. színpadművészeti kiállításnak Bp., Iparművészeti Társulat, 1925). Színpadképeit, jelmezeit kubista, szecessziós, népművészeti jellegű képszerűség jellemzi. Aktív szerepet játszott a magyar népművészek szövetkezetbe tömörítésében, műveik kiállításaiban, bel- és külföldi bemutatásában. Filmdíszleteket is készített (Sárga liliom, 1928; Göre Gábor, 1939; Erzsébet királyné, 1940).

Kiállítások

F. kiállításai: Színházi díszlet kiállítás. Iparművészeti Társulat. (Bp., 1925)
Karácsonyi kiállítás. Iparművészeti Társulat. (Bp., 1927)
Munkásélet. B. B. háborús rajzai. LTM. (Bp., 1959).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője