Badár Erzsébet
Badár Erzsébet

2022. május 19. Csütörtök

Badár Erzsébet

fazekas, népi iparművész

Névváltozatok

Badár Erzsi; Simon Sándorné 

Születési adatok

1889. július 29.

Mezőtúr, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye

Halálozási adatok

1985. február 22.

Mezőtúr, Szolnok megye


Család

Sz: Badár Balázs (1855–1939) fazekasmester, Faggyas Zsófia. Nyolcan voltak testvérek, testvérei közül: Badár Balázs, ifj. (1896–1972) szintén fazekas, népi iparművész. 

Iskola

Apja műhelyében tanult, mestervizsgája után ő lett az első magyarországi női fazekas népi iparművész

Életút

Hagyományos mezőtúri kancsókat, korsókat, serlegeket, bokályokat, tálakat, ill. mai rendeltetésű ét- és ivókészleteket készített. Világossárga, ún. dudi-sárga korsóit körbefutó virágkoszorúkkal díszítette. A festett és írókás díszítmények mellett a metszett motívumokat is alkalmazta. Munkái a mezőtúri népi kerámia legjobb hagyományait követik. 

Emlékezet

A család egykori otthonában, a Badár-emlékházban, Badár Balázs emlékházát alakították ki, ahol a mester emléktáblája és szobra mellett Badár Erzsi művei is megtekinthetők. Az emlékházban jelenleg Derecskei Magdolna népi fazekasművész működik. Bolváry Antal, Mezőtúr egykori polgármestere egykori házában, Magyarország egyetlen fazekasmúzeuma látható (Bolváry-ház, Túri Fazekas Múzeum; megnyílt: 1983. okt. 7.). 

Elismerés

A népművészet mestere (1968).

Irodalom

Irod.: Bodorik Sándor: Mezőtúri életrajzi lexikon. Mezőtúr város panteonja a kezdetektől máig. (Mezőtúr, 1999). 

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője