Bacsa András
Bacsa András

2023. december 9. Szombat

Bacsa András

festőművész

Születési adatok

1870. november 23.

Szepesmindszent

Halálozási adatok

1933. augusztus 28.

Szepesmindszent


Iskola

Az Országos Mintarajziska és Rajztanárképző Intézetben Lotz Károly növendéke (1890–1897).

Életút

Az Országos Magyar Iparművészeti Iskolában az ábrázoló geometria r. tanára (1898–1919). 1899-től rendszeresen kiállított a Műcsarnokban. A Műcsarnok zsűrijének reformálása érdekében röpiratot adott ki (A Magyar Képzőművészeti Társulat műveket befogadó bizottságának reform-tervezete, 1904). Elsősorban arcképeket és naturalista stílusú zsánerképeket festett, fényképezéssel is fogl.

Főbb művei

F. m.: olajfestményei: Arcképtanulmány. (1899)
B. I. úr arcképe. (1900)
B. H. kisasszony arcképe. (1901)
A kegyetlen Minos. (1902)
Magas Ella kisasszony arcképe. (1903)
Hamis gyöngyök. (1903).

Irodalom

Irod.: Lyka Károly: B. A. (Magyar Művészet, 1933).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője