Bábolnay József
Bábolnay József

2022. május 17. Kedd

Bábolnay József

építész, iparművész

Születési adatok

1886. november 25.

Dés

Halálozási adatok

1983. május 18.

Hollywood, Kalifornia, USA


Iskola

A József Műegyetemen építész okl. szerzett (1913).

Életút

Lechner Ödön és Medgyaszay István műtermének munkatársa (1912–1914). Az I. vh.-ban az olasz és az orosz fronton harcolt (1914–1918), az összeomlás után Kolozsvárott élt (1919–1929), majd az USA-ba telepedett le, Thomas W. Lamb színháztervező cégének belsőépítésze (1929–1930), önálló építészirodát nyitott (1930). Az építészek Fiatalok Köre nevű művészeti csoportosulás tagja. Pályafutása elején részt vett a Székelyföld felmérésében, rajzai A Ház 1909-es évfolyamában jelentek meg. Az I. vh. után Kolozsvárott elsősorban bútor- és épülettervezéssel (pl. Renner bőrgyár sporttelepe, Hecht bőrgyáros villája, a Mátéffy-ház átalakítása) fogl. Az USA-ban, New Yorkban megépítette a világ akkori legnagyobb és legkorszerűbb, mozivá is átalakítható kísérleti tévé-színházát (Earl Carroll, 1930–1931). Villaépületeket, családi és bérházakat épített Arizonában, tervei alapján készült a Los Angeles-i g. k. templom és a denveri Magic Mountain vidámpark vasút- és tűzoltóállomása. A magyar származású W. Pogány meghívására az 1960-as években Hollywoodban díszlettervezéssel fogl. és magánépítészi tevékenységet folytatott. Tervei alapján számos villa, családi- és bérház épült.

Emlékezet

Végrendeletében alapítványt tett a bp.-i műegyetem építészhallgatói pályaműveinek díjazására.

Szerkesztés

Pályafutása elején részt vett a Székelyföld felmérésében, rajzai A Ház 1909-es évfolyamában jelentek meg.

Irodalom

Irod.: Gerle János: B. J. (Magyar Építőművészet, 1986)
Gerle János: József Bábolnay, a Hungarian Architect in the USA. (The New Hungarian Quaterly, 1987).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője