Babocsay Sándor
Babocsay Sándor

2024. július 18. Csütörtök

Babocsay Sándor, nagyszarvadi

politikus, jogász

Születési adatok

1846. február 5.

Eger

Halálozási adatok

1930. július


Család

Sz: Babocsay György vm.-i főszámvivő.

Iskola

Középiskoláit Egerben végezte, a bp.-i tudományegyetemen jogtudori okl. szerzett és ügyvédi vizsgát tett (1868).

Életút

Eger város főügyésze (1869-től), az egri ügyvédi kamara ügyésze, alelnöke, majd elnöke, kormányfőtanácsosi rangban (1910– 1921). Szederkényi Nándor főispánná való kinevezése után a Függetlenségi és 48-as párt ogy.-i képviselője (Egri választókerület, 1906–1910).

Emlékezet

Emlékét Egerben utca őrzi.

Szerkesztés

A Hevesmegyei Hírlap főszerkesztője (1893–1919), cikkei az említetten kívül még a Magyarországban (1906-tól) és az Egri Népújságban jelentek meg (1920-tól).

Főbb művei

F. m.: Kossuth Lajos arcképének leleplezése alkalmával mondott ünnepi beszéd. (Eger, 1897)
Emlékezés Hevesvármegye újabbkori hatvanéves alkotmányos múltjáról. (Eger, 1928).

Irodalom

Irod.: Pap József: Az 1901-es választási küzdelem Heves vármegyében az ellenzéki sajtó alapján. (Eszterházy Károly Főiskola Közleményei, 2003).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője