Arányi Mária
Arányi Mária

2024. július 12. Péntek

Arányi Mária

író, újságíró

Névváltozatok

Huszka Jenőné 

Születési adatok

1897. április 2.

Budapest

Halálozási adatok

1977. november 22.

Budapest


Család

Sz: Arányi (1889-ig Felsenburg) Gusztáv, Láncz Malvin. Testvére: Arányi Erzsébet középiskolai tanár (1889–). F: Huszka Jenő (1875–1960) zeneszerző.

Iskola

A budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult, tanulmányait nem fejezte be.

Életút

Az Új Barázda c. lap ún. asszonyrovatának vezetője (1925–1927), a Képes Krónika szerkesztője és a Magyar Rádió munkatársa, rovatszerkesztője (1930-as évek). 

Huszka Jenő életének feldolgozása fontos kordokumentum.

Főbb művei

F. m.: Aki nem tud bánni a férfiakkal. Reg. (Bp., 1928)
A boldogság iskolája. (Bp., 1937)
Öcsike naplója. (Bp., 1940)
A kis háziasszony. (Bp., 1941)
Legendás magyar nők. (Bp., 1941)
Szellő szárnyán. Huszka Jenő életének regénye. (Bp., 1977).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője