Antal János
Antal János

2023. december 9. Szombat

Antal János

vegyészmérnök

Születési adatok

1925. május 31.

Budapest

Halálozási adatok

1991. november 2.

Budapest


Család

Sz: Antal István (†1933) orvos, Ursziny Margit tanítónő. F: Perge Valéria gyógyszerész. Fia: Antal István (1951); ikerleányai: Antal Sarolta és Antal Valéria (1953). Testvére: Antal Margit tisztviselő.

Iskola

A pesterzsébeti Kossuth Lajos Gimnáziumban éretts. (1943), a József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen vegyészmérnöki okl. szerzett (1947), a kémiai tudományok kandidátusa (1967).

Életút

A Magyar Gyógyszer Rt. (1944), a Pick Vegyiüzem gyakornoka (1945), a József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki Osztály Kémiai Technológiai Tanszék tud. segédmunkatársa (1946–1947), a Bp.-i Kénsavgyár üzemmérnöke, ill. üzemi csoportvezetője (1948–1951), a balatonfűzfői Nitrokémia Vállalat, majd a sajóbábonyi Északmagyarországi Vegyiművek főtechnológusa és az oldószeres lőporüzem vezetője (1951–1956), a Bp.-i Kénsavgyár főtechnológusa (1956–1962), a Budapesti Kénsavgyár és a Hungária Vegyiművek összevonása után létrejött Budapest Vegyiművek Kén u.-i gyárrészlegének vezető főmérnöke (1962-től). A BME c. egy. docense. Az MTA–TMB-n Polinszky Károly aspiránsa (1962–1966). Nehézvegyipari, elsősorban kénsavgyártási technológiai kutatásokkal fogl. Nevéhez fűződik – többek között – a magyarországi kontaktmasszagyártás megindítása, új, háromszoros kapacitású trinátriumfoszfát-üzem üzembehelyezése, több kénsavüzem rekonstrukciója. Irányításával létesült az első hazai lúgos akkumulátormasszát előállító üzem és az első fluidizációs pörkölőkemence.

Elismerés

Magyar Népköztársasági Érdemérem (ezüst, 1952), Kiváló újító (ezüst, 1960).

Főbb művei

F. m.: Katalytischen Aufschluss von calcium- und magnesiumhaltigen unlöslischen Stoffen mittels Ionenaustauscherharze. (Acta Chimica, 1962)
Kőzetek katalitikus feltárása kationcserélő gyantával, a katalitikus feltárás technikai alkalmazása. (Magyar Kémikusok Lapja, 1964)
Kísérletek nyomelemtartalmú műtrágyák előállítására. (Agrokémia és Talajtan, 1965)
Vizsgálatok az ascharitos kőzetből történő bórsavgyártás technológiájának fejlesztésére és a keletkező melléktermékek hasznosítására nyomelemes műtrágyaként. Kand. értek. (Bp., 1967)
szabadalmai: Eljárás kénsavgyártási vanádiumoldat előállítására. (1958)
Eljárás tiszta bórsav folyamatos előállítására. (1958)
Eljárás kristályos mangánszulfát gyártására karbonátos mangánércekből. (1959)
Eljárás és berendezés a kénsav közel 100%-os hatásfokkal történő gyártására. (1961).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője