Angyal József
Angyal József

2024. július 12. Péntek

Angyal József

politikus, jogász

Születési adatok

1842. június 19.

Rózsahegy, Liptó vármegye

Halálozási adatok

1929. augusztus 27.

Rózsahegy


Iskola

A bp.-i tudományegyetem jogtud. doktori okl. szerzett.

Életút

A Pénzügyminisztérium fogalmazója, miniszteri titkára, majd miniszteri tanácsosi rangban kincstári jogügyi igazgató (1892–1897). A Szabadelvű Párt, ill. a Nemzeti Munkapárt ogy.-i képviselője (Rózsahegyi választóker., 1898–1905 és 1910–1918); közben a Képviselőház háznagya (1910). Tisza István gr. házelnök rendeletére az országházba vezérelte a rendőröket és eltávolítatta az ellenzéki képviselőket (1912. jún.).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője