Anda Géza
Anda Géza

2024. július 18. Csütörtök

Anda Géza

zongoraművész, pedagógus

Születési adatok

1921. november 19.

Budapest

Halálozási adatok

1976. június 11.

Zürich, Svájc


Iskola

Az Országos Magyar Zeneművészeti Főiskolán Dohnányi Ernő és Weiner Leó növendékeként végzett (1941).

Életút

Berlinben élt (1940–1941), Zürichben telepedett le (1942), svájci állampolgárságot kapott (1955). A luzerni konzervatórium mestertanfolyamának vezetője (1959–1968), egyúttal mestertanfolyamokat tartott Lausanne-ban és Salzburgban is. Első fellépésén Brahms B-dúr zongoraversenyét játszotta (W. Mengelberg vezényletével, 1939). Nemzetközi karrierje W. Furtwänglerrel és a Berlini Filharmónikusokkal közösen előadott koncertjével kezdődött. Zenekari hangversenyein elsősorban Bach, Beethoven, Brahms, Chopin, Liszt és Mozart műveket és rögtönzéseket adott elő. Amerikában és Ausztráliában Bartók-műveit népszerűsítette, legszívesebben a II. zongoraversenyét játszotta. Elsőként játszotta lemezre Bartók és Mozart valamennyi zongoraversenyét. A salzburgi, a luzerni, a montreaux-i és a besançoni zenei fesztiválok állandó szereplője.

Emlékezet

Emlékét az Anda Géza-zongoraverseny (Concours Géza Anda, 1979-től, háromévente; a versenynek magyar győztese is volt: Várjon Dénes, 1991-ben) őrzi.

Elismertség

A londoni Royal Academy of Music tagja (tb.: 1969).

Elismerés

Grand Prix des Disques (francia hanglemez nagydíj, 1961, 1962, 1963, 1966), Preis der Deutschen Schallplattenkritik (a berlini zenekritikusok nagydíja, 1966), Wiener Flötenuhr (bécsi Zenélőóra Díj, 1969–1970), Mozart-emlékérem (B. Britannel, posztumusz, 1976).

Főbb művei

F. m.: Immer noch schönere Aufführungen. (Berlin, 1964).

Irodalom

Irod.: A. G. (Film, Színház, Muzsika, 1967)
Juhász Előd: Egy zongoraművész távozására. (Muzsika, 1976)
Bachmann, Robert: Grosse Interpreten im Gespräch. (Bern–Stuttgart, 1977)
Géza Anda. Ein Erinnerungsbild. Album. (Zürich–München, 1977)
Muzsikusaink a nagyvilágban. Széll György – A. G. levelezéséből. Sajtó alá rend. Paku István. (Délsziget, 1991).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője