Ambrózy Gyula
Ambrózy Gyula

2024. július 12. Péntek

Ambrózy Gyula, 1913-tól sédeni és remetei gr.

földbirtokos, politikus, jogász

Születési adatok

1872. október 4.

Bécs

Halálozási adatok

1934. július 20.

Kápolnásnyék


Család

Sz: Ambrózy Gyula, br. (1833–1896), Ambrózy Mária, br. Testvére: Ambrózy Lajos gr. politikus, diplomata.

Iskola

A temesvári piarista gimnáziumban éretts. (1890), a kecskeméti jogakadémián végzett.

Életút

1897-től vett részt a Temes vm.-i politikai életben mint a Szabadelvű Párt elkötelezett híve. A Nemzeti Munkapárt temesvári szervezetének elnöke (1910–1918); a Főrendiház tagja (1900–1918). Gr. Tisza István javaslatára az ország koronaőre (1916–1934). Az I. vh. után fűteleki (Vas vm.) és kápolnásnyéki (Fejér vm.) birtokán élt, 1926-ban belépett az Egységes Pártba, koronaőrként az újjászervezett Felsőház tagja (1927–1934). A román megszállás előtt a Temesvári Parcellázó Bank, a Délmagyarországi Kereskedelmi Bank, majd a Temesvári Bank elnöke, a Fabank igazgatósági tagja. Koronaőrként megírta a magyar szentkorona történetét.

Elismertség

A Magyar Mezőgazdák Szövetkezetének egyik vezetője, a Temesmegyei Gazdasági Egyesület elnöke, majd tb. elnöke. Az Állatbiztosító Szövetkezet egyik alapítója és az igazgatóság tagja.

Szerkesztés

Cikkei a Délmagyarországi Közlönyben (1907-től) és a Budapesti Hírlapban jelentek meg (1917-től).

Főbb művei

F. m.: A magyar szent korona története. (Bp., 1925).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője