Alföldy Pál
Alföldy Pál

2023. december 6. Szerda

Alföldy Pál

biológus

Születési adatok

1938. január 16.

Budapest

Halálozási adatok

1982. november

Budapest


Család

Sz: Alföldy Zoltán (1904–1992) orvos, mikrobiológus. Testvére: Alföldy Ferenc (1942–) orvos, sebész.

Iskola

Az ELTE TTK-n biológia–földrajz szakos tanári okl. szerzett (1962), ún. egészségügyi gáz- és méregmesteri vizsgát tett (1964), a biológiai tudományok kandidátusa (1982).

Életút

A Pest Megyei Köjál kutató-biológusa (1962–1966), a Radiológiai Klinika Sugárbiológiai Kutatócsoport egy. tanársegéde és tud. munkatársa (1966–1970), az Országos Hematológiai és Vértranszfúziós Intézet Transzplantációs Immunológiai Osztályának tud. munkatársa, tud. főmunkatársa (1970–1982); közben Innsbruckban (1971), Birminghamben (1972) és Mainzban ösztöndíjas vendégkutató. (1975–1977). Farmakológiai alapkutatásokkal, az ún. immunszupresszív gyógyszerek immunválaszra gyakorolt hatásának vizsgálatával fogl. A mo.-i szervátültetési program egyik kidolgozója. Az Intertranszplanton, a szocialista országok transzplantációs programjának mo.-i képviselője.

Főbb művei

F. m.: Az immunjelenségek celluláris alapjai. Petrányi Győzővel. (Orvosképzés, 1971)
Macrophag aktiválódás a sejt-közvetített immunreakcióban. Lemmel, E. M.-mel. (Kísérletes Orvostudomány, 1979)
A nitro-tetrazóliumkék – NBT – redukálódása fagocitákban. Kand. értek. (Bp., 1981).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője