Akarat Endre
Akarat Endre

2022. augusztus 7. Vasárnap

Akarat Endre

gépészmérnök

Születési adatok

1909. október 23.

Budapest

Halálozási adatok

1967. január 25.

Budapest


Iskola

A brnói műszaki egyetemen gépészmérnöki okl. szerzett (1931).

Életút

A bp.-i Agrolux Vállalat üzemmérnöke, vezető főmérnöke (1932–1949), a Népgazdasági Tanács helyettes hivatalvezetője (1949– 1951), majd külünböző bp.-i vállalatoknál vezető tiszségeket töltött be (1951–1961), a bp.-i Műszaki Könyvkiadó igh.-e és irodalmi vezetője (1961–1967).

Elismerés

Kossuth-díj (elsőként, Fehér Istvánnal és Kozma Lászlóval, az újjáépítés terén a gyakorlati munkában elért eredményeiért, 1948).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője