Áhi Olga
Áhi Olga

2022. január 17. Hétfő

Áhi Olga, Lukáts Jenőné

orvos, szemész

Születési adatok

1926. február 2.

Veréce

Halálozási adatok

2000. március 8.

Budapest


Család

Sz: Áhi Ferenc (1900–1974) nyelvész, a Szegedi Pedagógiai Főiskola tanszékvezető főiskolai docense, Polyánszky Jolán. F: Lukáts Jenő, az Egészségügyi Minisztérium főosztályvezetője. Leánya: orvos. Két testvére közül az egyik Áhi Jolán szerkesztő, az Akadémiai Kiadó Lexikonszerkesztőségének volt munkatársa.

Iskola

A POTE-n ált. orvosi okl. szerzett (1952), szemész szakorvosi vizsgát tett (1956), az orvostudományok kandidátusa (1978).

Életút

A POTE Szemészeti Klinika gyakornoka (1952–1956), a bp.-i V. ker.-i Madách téri Rendelőintézet szemész szakorvosa (1956– 1961), az Orvostovábbképző Intézet (OTKI), ill. a HIETE Szemészeti Klinika egy. tanársegéde (1961–1970), egy. adjunktusa (1970– 1981), egy. docense (1981–1985). Az MTA–TMB önálló aspiránsa (1976–1978). Szemészeti patológiával, elsősorban a zöldhályog (glaukóma) etiológiai kérdéseivel, kóroktanával, gyógyszeres és műtéti kezelésével foglalkozott. Nemzetközileg is az elsők között mutatta ki, hogy az akut glaukómás roham keletkezésében a szabad kortizolnak jelentős szerepe van, ezzel összefüggésben vizsgálta a csarnokvíz kortizol-tartalmát. Kísérleti vizsgálatokkal igazolta, hogy a csarnokvízben, mint fehérjementes oldatban a kortizol csak szabad formában fordul elő, így már kisfokú változása is lényeges a szem nedvkeringésében.

Elismertség

A Magyar Szemorvos Társaság főtitkára (1981–1984). Az Európai Glaukoma Társaság tagja (1976-tól).

Főbb művei

F. m.: Die Schädigung des Fasciculus Opticus bei Diabetes. Börzsönyi M.-mel, Brooser Gáborral. (Acta Ophthalmologica, 1967)
Modern szemészeti therapia. OTKI jegyz. (Bp., 1971)
Glaucoma secundarium. OTKI jegyz. (Bp., 1974)
A látótér klinikai jelentősége. OTKI jegyz. (Bp., 1976)
Plazma transcortin-szint változás jelentősége glaucomában. (Szemészet, 1976)
A hypophysis és mellékvesekéreg-hormonok szerepe a glaucoma pathomechanizmusában. Kand. értek. (Bp., 1977)
Kortizol-tartalom értékelése glaucomás és nem glaucomás egyének csarnokvízében. (Szemészet, 1978).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője