Agyagási Károly
Agyagási Károly

2024. július 25. Csütörtök

Agyagási Károly, bölöni

költő, orvos

Születési adatok

1853. október 19.

Mezőbánd, Maros-Torda vármegye

Halálozási adatok

1933. február 7.

Marosvásárhely


Család

Sz: Agyagási Lajos ref. lelkész.

Iskola

Középiskoláit Marosvásárhelyen és Kolozsvárott végezte, a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetemen orvostudori okl. szerzett (1877).

Életút

Nyárádszeredán (1878–1883), majd Marosvásárhelyen tiszti főorvos (1883–1921); közben az I. vh.-ban katonaorvosi szolgálatot teljesített (1914–1918). Orvosként elsősorban népszerűsítő könyveket és balneológiai munkákat írt, de orvosi értekezések mellett több színmű szerzője is. R. Tagore egyik első magyarországi fordítója.

Szerkesztés

Egészségügyi tudományos dolgozatai elsősorban az Egészségben és a Közegészségügyben (1910-től); szépirodalmi írásai elsősorban a Székelyföld c. lapban jelentek meg.

Főbb művei

F. m.: Orvos és közönség. (Marosvásárhely, 1905)
Szováta. Fürdőismertetés és gyógyító javallatok. (Marosvásárhely, 1908)
Galamb és sas. Elbeszélő költemény. (Marosvásárhely, 1918)
Hervadt lombok. Versek. (Marosvásárhely, 1932). színművei: A néma. Zenés parasztdráma. (Marosvásárhely, 1924)
Tündér Ilona és leánya. Fantasztikus színmű.

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője