Ágoston László
Ágoston László

2024. július 19. Péntek

Ágoston László

újságíró

Születési adatok

1935. április 16.

Zalaistvánd, Zala vármegye

Halálozási adatok

2001. szeptember 9.

Budapest


Család

Sz: Ágoston János, Horváth Margit. F: Zalavári Mária.

Iskola

Történelem szakos középiskolai tanári okl. szerzett (1978).

Életút

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előadója, majd az MSZMP KB politikai munkatársa (1967–1974), a Lobogó c. hetilap főszerkesztője (1974–1979). A Magyar Távirati Iroda (MTI) szerkesztője, főmunkatársa (1979–1990), az MTI vezérigazgató-helyettese (1983–1990). A Magyar Gazdasági Kamara elnökségi tagja. A Magyar Lapkiadók Egyesülése felügyelőbizottságának elnöke. A Hazafias Népfront Országos Tanácsának (HNF OT) tagja. A magyar gazdaságtörténet és a közgazdasági újságírás általános kérdéseivel, elsősorban a tömegkommunikáció és a sajtó viszonyával foglalkozott. Jelentős szerepet játszott az első magyarországi számítógépes sajtóadatbank létrehozásában és a Teletext hírszolgálat kiépítésében. Több Zala megyei és zalaegerszegi helytörténeti kiadványt írt és szerkesztett.

Főbb művei

F. m.: Zalai falvak a szövetkezés útján. Szerk. (Zalaegerszeg, 1959)
A Magyar Távirati Iroda 100 éve. Írta és összeáll. Bibliofil kiadvány. Minikönyv. 15 táblával. (Bp., 1980)
Élni emberül… A munkásmozgalom Zala megyei harcosai. Életrajzgyűjtemény. Szerk. Jakabfi Rudolf, Tóth Antal és Tóth Lászlóné. Írta. Többekkel. (Zalaegerszeg, 1980)
Az év képekben. 1982. Az MTI Központi Kiadványszerkesztőségének fotóévkönyve. Főszerk. Kovács Mihály, szerk. Á. L. (Bp., 1982)
Hét kongresszus. 1954–1985. Szemelvények a Hazafias Népfront kongresszusainak előadásaiból. Összeáll. Á. L., szerk. Juhász Róbert. (A HNF OT kiadványa. Bp., 1985)
Fejezetek a Magyar Gazdasági Kamara történetéből. Vál., szerk. Á. L. és Kohut Tibor. (Az MTI kiadványa. Bp., 1989).

Irodalom

Irod.: Ki kicsoda a hírközlésben? Szerk. Bodrits István és Viczián János. (Szekszárd, 1994)
Halálhír. (Népszabadság, 2001. szept. 10. és 14.)
Zalai életrajzi lexikon (3. jav. és bőv. kiad. Zalaegerszeg, 2005).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője