Adorján Pál
Adorján Pál

2024. július 25. Csütörtök

Adorján Pál

rádiómérnök, újságíró, szerkesztő

Születési adatok

1905. november 29.

Nagyvárad, Bihar vármegye

Halálozási adatok

1983. május 17.

London, Nagy-Britannia


Család

Sz: Adorján Emil (1873–1944) jogász, ügyvéd, gyorsíró. Testvére: Adorján Péter (1913–1944) író, szerkesztő. 

Iskola

Műszaki tanulmányait Bécsben és Londonban végezte. 

Életút

Tanulmányai befejezése után Nagyváradon élt, majd Londonban telepedett le (1920-as évek vége). A nagyváradi Film-Riport c. folyóirat rádiótechnikai rovatvezetője (1923–1926). A londoni Radio Relays társaság mérnöke és angliai filmszaklapok és magazinok magyarországi tudósítója (1920-es évek végétől?). 

A kialakuló rádiózást és a hangosfilmgyártást népszerűsítő cikkeket írt, az első magyar nyelvű rádiólexikon szerzője és szerkesztője. Román nyelvű írásai Adorian, Paul német művei Adorján, Paul néven jelentek meg. 

Főbb művei

F. m.: Radio ABC. (1–3. kiad. Nagyvárad, 1924)
Reflex-Empfänger. (Bibliothek des Radio-Amateurs. 17. Berlin, 1925)
Hogyan építek magamnak egy elektroncsöves rádiófelvevőt? (Radiofon Könyvtár. 1. Nagyvárad, 1927)
150 rádiófelvevő kapcsolás. Varrott papírkötésben, 150 kapcsolási rajzzal. (Bp., 1927). 

Irodalom

Irod.: Magyar filmesek a világban. Hungarians in Film. Szerk. Gelencsér Gábor. (A Magyar Filmunió kiadványa. Bp., 1996). 

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2015

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője