Aczél Ilona
Aczél Ilona

2023. december 3. Vasárnap

Aczél Ilona

festőművész

Születési adatok

1929. április 1.

Budapest

Halálozási adatok

2000. december 13.

Budapest


Iskola

A Magyar Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István, Barcsay Jenő és Domanovszky Endre tanítványaként végzett (1953).

Életút

1953-tól kiállító művész, a Vásárhelyi Művésztelep tagja. Művészete középpontjában az ember, ill. a család és anyaság problémája állt. Zenei tárgyú kompozícióiban a ritmus keltette szín- és formaellentéteket érzékeltette, csendéletei az ember és környezete harmóniájának megörökítését célozta. Világos, tiszta és keveretlen színeket használt, amely különösen dekoratívvá tette képeit. Dekoratív, a síkgeometria elveire támaszkodó kompozíciói közül több muráliaként került elhelyezésre (sgrafitto, Keszthely, MNB-fiók, 1962; Sárospatak, Tanítóképző Kollégium, 1963; üvegmozaik oszlopburkolat, Kisköre, Vízlépcső, Legény Szálló, 1970; gobelin, Budapest XV. ker. Úttörő Ház, 1982).

Elismerés

Munkácsy Mihály-díj (1957), a Képcsarnok csendéletpályázatának 3. díja (1973).

Kiállítások

F. kiállításai: önálló: Fényes Adolf Terem. (Bp., 1956)
Ernst Múzeum (Bp., 1962)
Hódmezővásárhely–Keszthely–Martonvásár (1963).

Irodalom

Irod.: Losonci Miklós: Az idő küszöbén. A. I.-ról. (Művészet, 1970. 11.).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője