Abella Mihály
Abella Mihály

2022. május 17. Kedd

Abella Mihály

szakszervezeti vezető

Születési adatok

1878. szeptember 27.

Csetény, Veszprém vármegye

Halálozási adatok

1945. február 22.

Dachau


Család

Sz: Abella József, Pintio Mária.

Életút

Borbélymesterséget tanult, 1902-től a szakszervezet és az SZDP tagja. A Magyarországi Borbély- és Fodrászsegédek Szakegyletének ügyvezető titkára, majd elnöke (1904–1919), a Tanácsköztársaság idején a Közélelmezési Népbiztosság munkatársa (1919). Az ország német megszállása idején a szakegylet több tagjával együtt letartóztatták, koncentrációs táborban halt meg.

Szerkesztés

A Fodrászmunkás felelős szerkesztője (1934-től).

Irodalom

Irod.: Veszprém megyei életrajzi lexikon. Főszerk. Varga Béla. (Veszprém, 2006).

Megjegyzések

Gulyás téves születési év: 1898!

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője